Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Прогнозите за Оracle се влошиха след по-ниски нива на продажби

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 16.06.2021 г.

13:09 | 16 юни 2021
Обновен: 13:22 | 16 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Акциите на Oracle Corp. поевтиняха, след като производителят на софтуер отчете тримесечни приходи от продажби, които не успяха да удовлетворят високите очаквания на инвеститорите за бизнеса на компанията с облачни изчисления, и даде прогноза за печалба, която бе под прогнозите на анализаторите, заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Печалбата, с изключение на някои елементи, ще възлезе на 94 до 98 цента на акция през тримесечието, приключващо през август, заяви главният изпълнителен директор Сафра Кац във вторник (местно време) в рамките на конферентен разговор. Според данните, събрани от Bloomberg, анализаторите прогнозираха средно 1,03 долара на акция. Кац каза, че това е „резултат от увеличената инвестиция в облака“.

Приходите за периода, приключил на 31 май, са се увеличили със 7,5% до 11,2 млрд. долара. На този фон средната оценка на анализаторите бе за 11 млрд. долара. Печалбата, с изключение на някои елементи, е била 1,54 долара на акция, се казва в изявление на компанията, базирана в Остин, Тексас. Анализаторите очакваха тя да е значително по-ниска - 1,31 долара.

Инвеститорите надуха цената на акциите на Oracle с 26% тази година заради ентусиазма към облачните технологии, тъй като Кац и изпълнителният председател Лари Елисън се опитват да увеличат приходите, като се фокусират върху тази област. Но компанията изостава далеч зад лидера на пазара Amazon.com Inc. и конкурентите Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. в продажбите на облачна инфраструктура.  Ръстът на приходите на Oracle през тримесечието не достигна очакванията на някои акционери.

„Те се подобряват в облака. Но те събраха всичко и нарекоха всичко облачно“, казва Дан Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust Co., преди да бъдат публикувани резултатите. „Така че не можем да сме щастливи. Добре е, че облачният бизнес расте с по-бързи темпове, дори ако растежът на базата данни е около 3%“, цитиран е той от Bloomberg.

Акциите, които поевтиняха в следборсовата сесия след публикуването на резултатите, затвориха сесията по-рано на ниво от 81,64 долара в Ню Йорк и тази година са поскъпнали почти два пъти по-силно от увеличението на индекса S&P 500.

Приходите от облачни услуги и лицензионна поддръжка са се увеличили с 8% до 7,4 милиарда долара през четвъртото фискално тримесечие, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 7,3 милиарда долара. Тази метрика включва продажби от хостинг на данни на клиенти в облака, но голяма част се генерира от такси за поддръжка на традиционния софтуер, съхраняван на корпоративните сървъри на клиентите.

Кац прогнозира приходите да се увеличат с 3% до 5% през първото тримесечие и заяви, че очаква ръстът на продажбите през фискалната 2022 година да достигне нивото от 3,6% през току-що приключилите 12 месеца. За да насърчи бизнеса си в облачните изчисления, Oracle ще разшири разходите за центрове за данни, удвоявайки капиталовите разходи до почти 4 милиарда долара, каза тя.

Попов коментира и първия в Европа комерсиален квантов компютър - този на IBM в Енинген близо до Щутгарт. Мрежа от изследователски институции и компании в момента разработва специфични приложения за новата технология под ръководството на Fraunhofer Institut, пише германският Handelsblatt.

Проектът е свързан с много надежди: веднага след като за няколко години новата компютърна архитектура достигне етапа, в който да си заслужава широкото комерсиално използване, германската икономика трябва да е готова за това - за разлика от предишните технологии. 

Повече за Oracle и квантовият компютър на IBM вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg