Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Глобалната битка за бъдещето ще бъде в сектора на високите технологии

проф. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес", УНСС, „Бизнес старт“, 14.06.2021

12:02 | 14 юни 2021
Автор: Александра Попова

В сферата на изкуствения интелект, дроновете, 5G мрежата се извършва глобална битка. Всяка една държава, която се превърне в лидер в тези сфери, ще диктува бъдещето. Именно в сектора на високите технологии ще бъде натискът, който се оказва върху Китай. Това смята проф. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес", УНСС, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Под влияние на САЩ няколко европейски държави ограничиха китайските компании за изграждането на 5G инфраструктура. Този процес засегна и България, където също са други доставчиците.

„Това ще бъде и пътят на европейските държави. Затова беше и приетият от Сената Закон за инвестициите и конкуренцията. Неговата цел е да регулира това САЩ да не загубят своите водещи позиции в областта на чиповете и новите технологии, свързани с изкуствения интелект“.

По време на срещата на Г-7 в обща декларация световните лидери критикуваха Китай.

Гостът коментира, че тези търкания между САЩ и Китай не се случват за първи път. Новото е, че САЩ искат да обединят в тази своя позиция и европейските страни.

“Германия е изключително заинтересована от китайския пазар. В Китай например повечето таксита са Volkswagen. Германия е отворена икономика и двете страни имат общи интереси в развитието на глобалната търговия. Трудно бих допуснал, че там могат да възникнат противопоставяния. Същият е случаят и с Италия.  Източна Европа 17+1 е процес, които се развива. Срещата на Г-7 не очерта някаква разделителна линия”.

Когато става въпрос за икономическите отношения между ЕС и Китай, трябва да разграничаваме търговията и инвестициите.

„В сферата на търговията ребалансирането изглежда като трудна задача, тъй като Китай е основният доставчик на стоки. В инвестиционната схема Пекин не допуска чужди инвестиции в определени отрасли. Беше постигнато мащабно инвестиционно споразумение, което беше замразено от Европейския парламент. За момента европейската позиция е в областта на инвестициите да се оказва натиск върху Китай“.

На срещата на Г-7 се спомена, че е възможно да се запазят големите емитенти на въглероден диоксид, ако те успеят да въведат технологии за улавяне и складиране на този въглероден диоксид.

„България е една от най-големите замърсители в Европа главно заради нашата икономика. Би трябвало да се имплементират технологии за улавяне и складиране на въглероден диоксид у нас“.

Друга тема от разговора бе новината, че страните от Г-7 постигнаха напредък относно данъчното облагане на големите компании.

„Ние имаме най-ниския корпоративен данък в ЕС – по-нисък от Кипър и Ирландия. Това не доведе до бум на чуждите инвестиции. Проблемът в България е средата за развитие на бизнеса“.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.