Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България изостава в автоматизацията на дома

Димитър Димитров, изпълнителен директор, Allterco, "Бизнес старт", 21.05.2021

13:00 | 21 май 2021
Обновен: 16:42 | 25 май 2021
Автор: Александра Попова

Пандемията ускори домашна автоматизацията. Хората започнаха да прекарват повече време вкъщи. Така те имаха възможността да направят домовете си по-умни и лесни. В България по време на третата вълна се забеляза ръст в търсенето на умни устройства. Спрямо другите страни обаче България изостава в автоматизацията на дома. Това заяви Димитър Димитров, изпълнителен директор на Allterco, в ефира на предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

Гостът коментира, че потребителите са все по-склонни да модернизират домовете си, особено ако те са нови. 

Предимствата на автоматизацията не се ограничават само до домовете, но и до офисите.

"Едно от предимствата е ненужната консумация на електроенергия. В офисите се използва електроенергия дори и през нощта, когато няма нито един човек. Това води до допълнителни разходи. Втората стъпка е автоматизацията, която дава възможност да се оптимизира процесът на консумация на електроенергия".

В сферата на медицината компанията Allterco развива програма за умни устройства, които да бъдат използвани от пациентите. 

"Едно от тях е монитор, който да наблюдава сърдечната дейност на пациента. Изпраща информация на медицински лица, когато той се нуждае от помощ. Използва се 24 ч. наблюдение".

Друга тема от разговора е с какви трудности се сблъскват младите предприемачи.

"Проблемите, с които се сблъскват младите предприемачи, са три. Единият е свързан с финансирането на новия бизнес. Втората трудност е намирането и организацията на кадри. Третото предизвикателство е правилното позициониране на продукта на пазара, на който иска да навлезе", заяви Димитър Димитров.

Гостът коментира, че България е място, което е добро за развиване на бизнес. Конкурентостта по отношение на заплащането и добре обучените кадри допринасят за това. Така може да бъде създаден продукт на разумна цена, който да бъде предлаган на западните пазари.

Димитър Димитров е сред менторите в новото издание на „Предприемачи на бъдещето“, организирана от Investor.bg.

Тази година утвърдената конференция ще се проведе в нов формат, който ще позволи на млади бизнес таланти със стартиращ бизнес да зададат въпросите си на най-големите имена в предприемаческата екосистема у нас. Самата конференция ще се проведе на 10 юни и ще се излъчва на живо на Investor Media PRO и на investor.bg/live

Генерален партньор на събитието е УниКредит Булбанк, основен партньор – Алтерко, с подкрепата на Дентална клиника Петър Дучев и Индустриален Холдинг България.

Bloomberg TV Bulgaria е медиен партньор на събитието.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.