Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейският акт за климата - какво трябва да знае бизнесът?

Генади Кондарев, Сдружение "За Земята", "Бизнес старт", 22.04.2021

12:00 | 22 април 2021
Обновен: 12:05 | 22 април 2021
Автор: Александра Попова

Европейският акт за климата цели постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. На различни срещи в България чуваме как целта за нулеви емисии е за цяла Европа, като страната ни едва ли не може да бъде изключение. Това заяви Генади Кондарев, Сдружение "За Земята", в ефира на предването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Защо си мислим, че страната ни ще бъде оставена като единствения пушещ остров. Въглищните индустрии вече трупат огромни загуби и ние трябваше с доста по-ускорени крачки да търсим този преход. В съседна Гърция си поставиха за цел до 2030 г. да имат почти 60% възобновяеми енергийни източници".

"Това десетилетие е ключово за прехода", заяви гостът.

"Имаме достатъчно евтини технологии. Нашата енергийна стратегия трябва да бъде свързана с децентрализиране, с възобновяеми енергийни източници, тъй като по този начин всеки може да контролира енергията, която се произвежда. Ако оставим всичко в една централизирана енергетика, както до момента сме свикнали, никога няма да можем да повлияем на тези процеси".

От думите на госта стана ясно, че гласуваният в сряда от Европейската комисия закон за климата ще се превърне в европейска рамка, която ще гарантира възможността да постигнем вече заложената цел за въглеродна неутралност към 2050 г. 

"Таксономията е един доста полезен инструмент, който тепърва ще се развива и ще позволи на бизнеса да има по-ясни правила. Тези критерии ще бъдат приложени и към общественото финансиране", каза Генади Кондарев.

Според него "влагането на средства в ядрената енергетика е бананова кора по пътя към въглеродна неутралност, тъй като това са проекти, които завършват далеч по-скъпи и отнемат много повече време за изпълнение".

"Проблемът с изкопаемия газ е многослоен, тъй като времето му като преходно гориво отмина. Изкопаемият газ отделя емисии, което означава, че чрез покачването на цената на въглеродните емисии, най-вероятно и този енергиен източник ще става все по-скъп".

"Относно водородната стратегия в България, технологиите за електролиза напредват, което може да ни позволи да решим проблема с дългосрочното съхранение на енергия“, заяви гостът.

От думите му стана ясно, че съществуват и пречки.

"Преобразуването на енергия във водород според теоретичния му потенциал е към 70-80% ефективност, към момента обаче технологиите дават 50-60%. Това означава, че имаме една голяма загуба на енергия, която трябва да избегнем доколкото е възможно".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.