Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще има ли шоково поскъпване на водата от догодина

Иван Иванов от Българската асоциацията по водите в Бизнес старт, 25.08.2016

08:14 | 25 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Иван Иванов от Българската асоциацията по водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Иванов от Българската асоциацията по водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на цените на водата от догодина е неизбежно, като увеличението, което се очаква почти навсякъде, е около 20%. Това каза Иван Иванов от Българската асоциацията по водите в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира развитието на водната реформа, като посочи, че една от основните стъпки е изготвянето на 5-годишни бизнес планове от ВиК операторите и посочване на бъдещите инвестиции. Иванов уточни, че бизнес плановете вече са готови и предадени на регулатора, а до края на годината той трябва да ги одобри. 

"Мотиватор за ускоряване на реформите е ЕК с условието, че те трябва да се случат, за да имаме жизнеспособни ВиК оператори, които да са бенефициенти по европейски програми. Въпросът е дали ако операторите получат тези увеличения на цените, ще могат да се справят с по-големите инвестиционни програми и паралелно с това да бъдат бенефициенти", допълни Иванов. 

Той каза още, че една от основните и най-дебатирани стъпки на реформата е консолидацията на ВиК дружествата. По думите му към момента общините с повече от един оператор са около 14. "Ако регулаторът през годините е бил по-строг към всички ВиК оператори, щяхме да знаем кои от тях работят и кои – не. Сега се подхожда на принципа, че трябва бързо да се направи окрупняване", обясни експертът. "При някои се взе политическо решение да се върви към окрупняване, но все още не е решено как ще се случи това и методиката не е спусната към общините."

Вижте целия разговор във видеото: