Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Промяна в демографските тенденции у нас е невъзможна в следващите 10 години

Доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география" в Геолого - географския факултет към СУ, Бизнес старт, 14.04.2021

11:31 | 14 април 2021
Обновен: 11:31 | 14 април 2021
Автор: Николета Рилска

Ще продължаваме да отчитаме намаляване на броя на населението в период от поне още 10 години. Няма как да обърнем тенденциите до настъпването на нова балансова точка, в която броят на навлизащите и напускащите пазара на труда не се изравни или поне не се доближи. Това заяви доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география" в Геолого - географския факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

По думите на Стойчев намаляването на населението у нас е процес, който вече не може да се забави, и популистки мерки, като раздаването на пари за деца, също не могат да помогнат.

“Намираме се на острието на ножа и оттук нататък следва само да изпием горчивата чаша”.

Гостът отбеляза, че желанието за по-високо образование и намирането на по-добра работа са сред причините, които отлагат създаването на семейства и раждането на деца в тях. Според него преминаването към тридетен модел е вариант за преодоляване на проблема.

“Процесът е психосоциален. Децата трябва да са нещо, което е желано от домакинството... Въобще не е въпрос на доходи или на имущество, които бяха валидни преди 20-25 години. На първо място трябва да има семейна среда, която желае децата”.

Експертът коментира и миграцията от града към селото - тенденция, която се забелязва у нас, особено между София-град и София-област.

“Всички големи български градове вече имат близко разположени села, които се превръщат в желана дестинация за жителите на тези градове”.

Стойчев отбеляза, че страната ни може да се възползва от възстановителния фонд на Европейския съюз и Зелената сделка, особено в области като Кюстендил и Перник, за създаването на програми, които да спрат черпенето на ресурси от по-малките градове към столицата.

“Има инвестиции, които обаче усилиха по-силните”.

“Възможностите за по-малките общини не са никак големи, защото те се намират в демографски колапс. Пътят не е даже през публични проекти, българската държава трябва да се успокои малко с това”, коментира Стойчев.

“Пътят на развитие е през инвестиции в личността, в човека и в бизнеса, който той може да създаде”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.