Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Правителственият контрол на дигиталните платформи става все по-труден

Десислава Кръстева, Фондация „Право и Интернет“, Бизнес старт, 03.03.2021

11:49 | 3 март 2021
Обновен: 13:17 | 3 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Европа трябва да работи в посока да развива собствената си дигитална икономика. Необходимо е да напредва по-бързо в иновациите и да има по-лидерска роля, защото към настоящия момент не може да се каже, че мястото й в света на иновациите кореспондира с благосъстоянието и ролята, която ЕС си е поставил на международната сцена. Това заяви Десислава Кръстева, Фондация „Право и Интернет“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Част от правилата, които се виждат в проекта на Закона за дигиталните услуги, съществуват и в досегашната директива за електронна търговия. Но все пак ще имат определени задължения доставчиците да контролират по-строго съдържанието, което се споделя“, поясни Кръстева.

„По-строги ще бъдат мерките за и споделянето и разпространението на фалшиви новини.“

„Онлайн платформите и посредническите услуги нямат генерално задължение да следят съдържанието и да контролират всичко, което хостват. Но от друга страна се забелязва тенденция за все повече изключения“, коментира още гостът.

По думите й немалка част от регулациите, които се създават последните години е насочена към големите технологични платформи.

„Проблемът е, че тези правила никога не са  насочени само към тях и всъщност покрай големите платформи, тези правила засягат и множество други ползватели.“

„Всяка една от технологичните платформи е една огромна икономическа екосистема, в която съществуват хиляди успешни бизнеси и не трябва да забравяме за този факт. Тези платформи ни се представят като нещо негативно, но всъщност те откриват огромни пазари“, допълва Кръстева.

„Правителствата все повече виждат възможността да им се изплъзне абсолютната власт, тъй като платформите от една страна следват свои собствени политики, но същевременно осигуряват и платформа на всеки да преследва свои собствени политически проекти и да споделя своето мнение. Така че контролът от страна на правителствата става все по-труден.“

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.