Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политизирането на пандемията спъва мерките и процеса на ваксинация

Д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването и Любомир Аламанов, ПР специалист, Бизнес старт, 23.02.2021

11:41 | 23 февруари 2021
Обновен: 20:13 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Първо имахме списъци за ваксинация при общопрактикуващите лекари, после се появи и  възможността компаниите да направят списък на служителите си, който желаят да бъдат ваксинирани, сега се отвориха зелени коридори за свободна имунизация. Тези три направления се преплитат и човека си задава въпроса кое ще му донесе по-бърза защита, и така се получава лоша организация. Това заявиха д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването и Любомир Аламанов, ПР специалист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Тези 25%, които според социологическите проучвания искат да се ваксинират са 1.2 млн. - 1.3 млн. души и трябваше да бъде направена по-добра организация“, каза Аламанов.   

„Трябваше да се очаква, че това ще се случи и си мисля, че организацията трябваше да е по-добра, тъй като в хода на пандемия да създадеш условия за такова струпване на хора през целия ден не е най-добрата организация“, заяви д-р Виткова.

„Всички трябва да знаем, че наблюдението относно продължителността на имунитета е недостатъчно, т.е. ние всички живеем в положителния смисъл на думата в един експеримент. Иначе по отношение на безопасност има достатъчно информация“.

„Властите трябва да се замислят за тези 50%, който все още декларират, че не искат да се ваксинират. Те как ще бъдат убедени, защото само с кадри на опашки мисленето на много малка част от това население ще се промени“, заяви Аламанов.

„Изначално проблема с пандемията и ваксините като част от нея се политизира в световен мащаб, не само у нас, и това изигра много лоша шега и на мерките и на кампаниите за ваксинация“, каза д-р Виткова.  

„Затова много пъти казвам, че политическото говорене трябва да отстъпи на медицинското говорене“.

„ЕС също постъпи грешно, защото договорите с производителите на ваксини бяха сключени така, че компаниите не носят отговорност за странични ефекти, няма и никакви неустойки за забавяне на доставките. Трябва също така да се върви към разширяване на арсенала от регистрирани ваксини“, заяви д-р Виткова.

„Бяха подценени хибридните атаки и силата на конспиративните теории и бе пропусната възможността да се припомнят положителните черти на виксините и общия имидж на имунизацията като процес“, допълни Аламанов.

По отношение на постоянното разхлабване и затягане на мерките и по-специално обещанията на 1 март заведенията да бъдат отворени въпреки нарастващият брои на заразените д-р Виткова заяви, че това е „излишно подхранване на илюзии“. 

„Много бързо и много лежерно се вземат решенията“.

„Това, което не се направи вече от една година е, че не се дадоха точни правила за това какви действия ще се предприемат при определени показатели за заболеваемост“, допълни Аламанов.  

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.