Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо издаването на паспорти на сградите у нас е трудна задача?

Инж. Владимир Жиянски, експерт, Бизнес старт, 18.02.2021

14:00 | 18 февруари 2021
Обновен: 14:00 | 18 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

Паспортизацията на сградите у нас, която трябва да бъде завършена до края на 2022 г., е много трудна задача, защото обследването на една сграда трябва да започне от земната основа, в последствие фундаменти, колони, шайби и т.н. В процеса на експлоатация живущите са могли да правят каквито искат промени и трябва да се влезе в апартаментите, за да се види дали те са законни, или не. Няма кой да се подпише в случай, че нещо е направено незаконно. Това заяви инж. Владимир Жиянски, експерт, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Жиянски коментира и качеството на новото строителство у нас. Той посочи, че често в сектора се търси само печалба, като има съвестни строителни организации, но има и такива, които не строят качествено.

Друга тема, по която гостът изказа мнение, е инцидентът, при който момче загина след токов удар от шахта в района на болница "Св. Иван Рислки".

“Основният мотив на стопанската дейност у нас е печалбата”.

“В конкретния случай, след като въпросният павилион се намира на територията на болницата и имат договор, редно е тя да предостави канал, вода и електричество”, заяви гостът.

“Преминаването на електричество от електромера до обекта би трябвало да бъде съгласувано с общинските органи, като за това нещо трябва да е предоставен съответния проект”.

По отношение на инженерните кадри у нас Жиянски каза, че има достатъчно, но "проблемът идва от факта, че след завършването на какъвто и да е институт в техническата сфера специалистите не се обучават".

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук