Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Вторият локдаун и несигурността около него ще бъдат катастрофални за модния текстил

Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, Бизнес старт, 20.01.2021

12:02 | 20 януари 2021
Обновен: 14:13 | 20 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Brexit породи по-скоро технически затруднения, отколкото проблеми във веригите на доставки, тъй като преговорите с Европейския съюз бяха финализирани в последния момент и регламентите бяха публикувани в много късен етап - за нас специално - в последния брой на Държавен вестник от 31 декември. Съответно не всички бяха наясно със старта на новата година, какво предстои и как би изглеждало партньорството им с британските компании. Това коментира Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"На база сегашните митническите споразумения всички, които желаят да правят търговски стокообмен с Великобритания, независимо дали става въпрос за внос и износ, трябва да се регистрират според т.нар. митническо споразумение 'REX' и да получат респекитвно REX номер".

"Необходимостта от техническо време за самата компания да проучи условията за регистриране в системата и получаване на този номер е причината да има тези забавяния и затруднения", поясни Радина Банкова, като добави, че процесът отнема около 3-4 дни.

От разговора стана ясно, че REX номерът се получава от Българска агенция "Митници" и съответно британските компании, търгуващи в ЕС, трябва да направят същото.

"Като цяло ситуацията е подобна на търговското споразуемение между ЕС и Канада (CETA) и преференциалния произход на стоките, който, ако бъде доказан от търговците, премахва разликата в митата".

По отношение на текстилния сектор в България Радина Банкова заяви, че той действително се оказал устойчив по време на първия локдаун, но на фона на сегашните обстоятелства тя изрази скептицизъм, че тази тенденция ще се запази занапред.

"Тази ситуация на несигурност продължава твърде дълго и започват да се забелязват катастрофални последици в някои от подсекторите на текстилната индустрия. Домашният текстил по обясними причини по време на локдауна беше най-широко търсен и затова не са толкова засегнати компаниите, опериращи в този подсектор, но от гледна точка на модния дизайн и марки нещата са катастрофални", посочи събеседникът.

"Надеждата, че ще се проведат някакви модни шоута и презентации на нови колекции и тенденции умира с всеки изминал ден, дори вече е приключила според мен. Самите клиенти не виждат отпимизъм в разработването на нови модни колекции и автоматично за нас това означава, че в следващите месеци няма да имаме поръчки".

По думите на председателя на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил се очакват фалити най-вече в сферата на мъжкото облекло и костюми - "клиентите отказват цели програми, нито възнамеряват да разработват нови сезони и нови колекции ... дори и да има малка искрица надежда, то тя не води до съществена промяна в нашия бранш", сподели гостът.

"Болшинството от тези засегнати фирми още в началото на пандемията започнаха търсят алтернативи като шиене на маски и тенденцията продължава и сега. Дори някои изцяло преструктурираха бизнеса си в тази насока, закупувайки нова техника, която е свързана с максимална автоматизация, тъй като цената на маската не може да минава психологически граници".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.