Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Въглищният сектор у нас трупа стотици милиони загуби, докато в Гърция вече тече преструктуриране

Генади Кондарев, сдружение "За Земята", Бизнес старт, 16.12.2020

10:49 | 16 декември 2020
Обновен: 11:14 | 16 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Парижкото споразумение за климата се оказа един доста умен ход на страните, които го изготвиха, тъй като предостави достатъчна свобода на неговите държави членки да изберат своите мерки за постигане на целта. В допълнение всички опити то да бъде дерайлирано, най-вече от администрацията на Тръмп, се провалиха. Това коментира Генади Кондарев, сдружение "За Земята", в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова

"За тези пет години от подписването на споразумението равносметката показва, че много страни заявиха все по-сериозни амбиции - Великобритания ще положи усилия за 68-процентно редуциране на парниковите газове до 2030 г., а Европейският съюз си зададе цел да бъде въглеродно неутрален до 2050 г. и повиши целта до 2030 г. до 55%".

"САЩ също са си поставили амибиция техният енергиен сектор да бъде изцяло неутрален до 2035 г. С едно изречение Европа вече не е самотен играч на световната сцена в борбата с изменението на климата", коментира Генади Кондарев

По думите на госта задедните цели на Стария континент са реалистични и дори са ниски, но все пак всичко остава в ръцете на отделните национални правителства. 

"В България, например, ние произвеждаме около 60 мегатона емисии на година, като само 8 от тях се поглъщат от горите. Ние на практика към този момент имахме нулево задължение към въглеродните емисии, ако изключим големите инсталации, които са част от така наречената Европейска схема за търговия за емисии. Но това най-вероятно ще се промени".

Към края на разговора Генади Кондарев коментира, че прекратяването на зависимостта от въглищата може да реши прехода към "зеленото преструктуриране" в Европа, като даде за пример за правилен подход Гърция, която има сходен енергиен микс от въглищни централи като българския.

"Южната ни съседка преди година почти изненадващо обяви преструктурирането на въглъщните си централи и оттогава насам тече постоянно извеждане. Докато у нас се прави точно обратното - индустрията трупа стотици милиони загуби и не се мисли за разумен и алтернативен вариант". 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.