Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ВиК окрупняването може да повиши цената на водата само ако тя изкуствено е поддържана ниска

Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие, Бизнес старт, 01.12.2020

12:44 | 1 декември 2020
Обновен: 12:45 | 1 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Окрупняването на ВиК сектора в страната чрез създаването на новосъздадения по-рано през годината „Български ВиК холдинг“ ще помогне на локалните ВиК дружества да предоставят една нормална ВиК услуга. В същото време консолидацията на водните оператори би могло да доведе до увеличаване на цената на водата, но само локално там, където цената по някаква причина е поддържана прекалено ниска. Това обясни Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. 

Според Симидчиев ВиК секторът има нужда от подобно звено. По думите му то ще има ключова роля и може да окаже сериозна финансова подкрепа.

"От една страна ще има ревизиране на големи инфраструктурни инвестиционни проекти, а от друга – подпомагане в ежедневната дейности на ВиК дружествата“.

 

"В последните години има засушаване – наблюдава се намаляване на падналите водни количества, особено в Източна България. Но дали ще има водна криза или не, зависи до голям степен от това дали ще бъдат влажни зимата и пролетта", обясни още Симидчиев. 

Гостът цитира изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, в което главно става дума за яз. Камчия, който водоснабдява областите Варна и Бургас.

„Язовирът е строен за Варна, но в момента обгрижва и двата града. Експлоатира се от ВиК Бургас и от там подават водите към Варна. Положителното е, че Варна има и резервни варианти за водоснабдяване, като разбира се за предпочитане е това да става от яз. Камчия, където водата е по-чиста и по-евтина. Но все пак е важно да се знае, че Варна има допълнителни варианти. Бургас обаче няма алтернатива на яз. Камчия.“

Симидчиев напомня, че освен за питейна, водата се използва и за много други сектори, които са взаимосвързани – за производството на електрическа енергия, за индустрията, за селското стопанство.

„Недостигът на вода противопоставя тези различни консуматори и е много важно тук Министерстово на околната среда и водите да бъде балансьор на техните интереси. Защото запазването на един язовир само за питейна вода, означава, че индустрията може да пострада или че земеделието може да пострада. Важно е да се внесе баланс и това показва колко взаимосвързани са тези сектори."

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.