Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Facebook променя алгоритъма си след изборите в САЩ

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, Бизнес старт. 25.11.2020

11:05 | 25 ноември 2020
Обновен: 11:48 | 25 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Facebook прави временна промяна в новинарския си алгоритъм след изборите в САЩ.  Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В напрегнатите дни след президентските избори екип от служители на Facebook е представил на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг тревожна констатация: Дезинформацията, свързана с изборите, става вирусна в сайта“.

Служителите са предложили спешна промяна на алгоритъма за новинарски емисии на сайта, която включва подчертаване на важността на това, което Facebook нарича „рейтинг на качеството на екосистемата на новините“, или N.E.Q. (news ecosystem quality), тайна вътрешна класация, която определя издателите на новини въз основа на сигнали за качеството на тяхната журналистика, пише в разследване The New York Times, поясни Попов.

Главният редактор на Investor.bg заяви, че по време на разговор с репортери през миналата седмица Гай Росен, изпълнителен директор на Facebook, който контролира отдела за интегритет, отговарящ за почистването на платформата е казал, че промените винаги са били замислени като временни. В същото време обаче някои служители твърдят, че промяната трябва да стане постоянна, добави Попов.

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от технологичния свят четете на сайтa Investor.bg.