Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новите мерки за бизнеса трябва да са с поглед към бъдещето, а не да покриват стари рани

Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, Бизнес старт, 24.11.2020

11:27 | 24 ноември 2020
Обновен: 11:49 | 24 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

В навечерието на частния локдаун, който предстои да бъде обсъден от правителството, при всички положения трябва да бъдат актуализирани икономическите прогнози. Неяснотите и несигурността не сa се променили значително от март месец насам. Това коментира Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

"Предстоящото изтичане на срока на редица стимули, от които фирмите към този момент могат да се възползват, би създало допълнителни проблеми - увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, затруднения при изплащане на кредити и т.н"

По думите на Калоян Стайков властимащите не трябва да се фокусират върху мерки, насочени към покриване на загуби и изправяне на стари поражения, а върху тези, които биха насърчили дигитализация, притока на нови инвестиции, програми за преквалификации и разширяване на производствения капацитет.

"Държавата и бюджета няма как да компенсират спада на оборотите и поведението на потребителите. Сега е наистина времето да се помисли за мерки, които могат да стимулират процеса по дигитализация, който от своя страна би подобрил бизнес средата в България"

Визирайки предложението Deutsche Bank за допълнителен налог от 5% за тези служители, които продължат да работят от вкъщи, като с приходите да се стимулират работещите в офис, гостът повтори тезата, че не е възможно бюджетът да покрие "дупката, която ще се открие в икономиката"

"Бюджетната политика трябва да бъде насочена напред - как да се облекчи икономическата трансформация. В крайна сметка в момента има достатъчно средства и държавите не са изправени пред ограничения в бюджета, за да търсят допълнителни приходи.Това е напълно валидно за германската икономика, откъдето всъщност идва и самото предложение. ЕС измисли достатъчно механизми, които да стимулират подобни структурни реформи"

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.