Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

С 60% се е увеличил броят на нуждаещите се от храна през първите месеци от пандемията у нас

Цанка Миланова, Българска хранителна банка, Бизнес старт, 16.10.2020

11:06 | 16 октомври 2020
Обновен: 18:15 | 19 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Днес отбелязваме световния ден на храната, който се чества по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Броят на хората, които се нуждаят от храна у нас, се е увеличил след пандемията от коронавирус. Това заяви Цанка Миланова от Българска хранителна банка, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В първите два месеца от пандемията с около 60% нарасна делът на хората, за които знаем, че имат нужда от храна“.

Миланова допълни, че помощта им е потърсена и от малките общини като Димовци, Ружевци и Мездра. Тя подчерта, че у нас има региони, в които има сериозни здравни, социални и демографски проблеми. Именно там БХБ открива ръст на нуждаещите се от храна.

Цанка Миланова разказа, че в началото на пандемията са имали леки затруднения с партньорите им за доставка на храна, но въпреки това са успели да се организират навреме, за да отговорят на повишената нужда от хранителни продукти.

„Срещу всеки един лев, който БХБ инвестира в работата си и който често идва от дарения, ние осигуряваме храна на стойност 4 лева“.

Гостът допълни, че след отпадането на ДДС за дарените хранителни продукти компаниите могат по-често да даряват излишните хранителни стоки с изтичащ срок на годност, вместо да ги изхвърлят.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.