Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще остане ли Балчик единственият 4G град в България?

Николай Колев, председател на Общинския съвет в Балчик, Бизнес старт, 09.10.2020

10:10 | 9 октомври 2020
Обновен: 16:04 | 9 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Общинският съвет на Балчик прие едногодишен мораториум върху внедряването на 5G мрежата заради недостатъчната информираност за ползите и вредите от нея. Това заяви Николай Колев, председател на Общинския съвет в Балчик, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Не става въпрос за някакво определено убеждение, а по-скоро за предпазливост".

Колев заяви, че неговото безпокойство е до какво ще доведе това слагане на антени и облъчването от тях. Той каза също така, че много хора то общината се притесняват от недобрата информираност за влиянието на тези електромагнитни лъчения и дали те биха довели до заболявания.

"Мораториумът е за една година, за да се докаже, че ползите ще са повече от негативите".

Колев обясни, че в рамките на общинския съвет е имало сериозни дебати относно технологията, като са били разгледани доклади на Европейския парламент, в които е упоменато, че към 5G трябва да се подходи предпазливо и всяка държава да приеме защитна рамка и да информира населението за влиянието й. Въпреки това становище от Комисията за регулиране на съобщенията не е било поискано.

"При внедряването на 4G и 3G нямаше такива дебати, но сега страховете на хората са, че постването на повече антени ще доведе до повече излъчвания".

Гостът заяви, че Балчик няма да остане единственият 4G град в България, като обясни, че в рамките на следващата година ще бъде проведено обстойно проучване на технологията и въпросът за въвеждането й отново ще бъде поставен за обсъждане.  

Целия разговор вижте във видео.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.