Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бъдещето на недвижимите имоти е в технологиите

Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria, Бизнес старт, 07.10.2020

11:47 | 7 октомври 2020
Обновен: 12:48 | 7 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Бъдещето на недвижимите имоти се изразява само чрез технологиите. Те са единственият алтернативен и адекватен отговор на случващото се по света за строителните предприемачи. Това заяви Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов

Като два интересни примера за навлизането на технологиите в строителния сектор, Силия Павлова посочи 3D-принтирането и модулното стройтелство.

"3D-принтирането набира все по-голяма инерция в дубайското строителство. Само преди няколко месеца първата сграда изцяло построена по този метод в Дубай е на общината. Но по-интересното се съдържа в бъдещите планове на емирството. До 2030 г. 25% от всички нови сгради ще бъдат 3D-принтирани, тъй като премуществата на този метод на строителство са изключително благоприятни за предприемачите - редуцира се труда със 70%, цялата себестойност - с 90% и времето на строеж - с 80%"

По отношение на другия неконвенционален метод, но също толкова благоприятен за строителните компании, Силвия Павлова сподели, че модулното строителство е по подобие на панелното, но с известни разлики.  

"Разликата се изразява в процеса на сглобяване. Отделните части на сградата изцяло се конструират извън строителната площадка, където пък впоследствие само се сглобяват. Пример за такива части са цели бани. Чрез този подход също се намалява времето, както и емисиите и отпадъчните материали".

Сред основните теми на първата Proptech конференция в България - PropTech Bulgaria 2020 | The SEE Conference ще са финансирането на проптех компаниите с помощта на европейските програми и инструменти; приложението на блокчейн технологиите; облачните услуги и мястото на виртуалната реалност (VR).

"Ще имаме удоволствието да чуем, както български проптех компании и тяхната еспертиза за приложението на дадени технологии, така и чуждестранни компанни. Ще бъдат обсъдени и плановете на ЕК за Зелената сделка и ЕSCKALAR, която предвижда 185 млрд. евро да бъдат вкарани не само в проптех, а и в други технологични решения". 

Повече по темата за проптех индустрията в България и подробности около конференцията PropTech Bulgaria 2020 | The SEE Conference вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук