Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Продукцията на биопроизводителите у нас застоява заради коронакризата

Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти", Бизнес старт, 01.10.2020

10:28 | 1 октомври 2020
Обновен: 11:41 | 1 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Заради коронакризата спряха да работят част от фермерските пазари и продукцията на биопроизводителите застоява. В сектора има започнало възстановяване, но то се случва много бавно. Това каза Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Симеонова добави, че износът на биологична продукция също е ударен заради Covid-19. "За момента е трудно да се предвиди кога може да последва по-сериозно възстановяване, имайки се предвид очакванията за втора вълна на пандемията", посочи тя. Сред основните пазари в Европа на биопроизводителите у нас са скандинавските страни, Германия, Австрия, Великобритания, стана ясно още от разговора. 

По думите на госта възстановяването на дейността на фермерските пазари също не води до големи подобрения по отношение на реализацията на прозводството, което донякъде се дължи на факта, че те са в центровете на големите градове, а голяма част от жителите там все още работят дистанционно. 

Симеонова заяви, че в момента 5% от земеделските земи в България се използват за биологично земеделие. Тя е на мнение, че в рамките на Европейския съюз трябва да има обща мярка за биологично производство, която да се отнася за всички страни, като амбициите са за 25-процентен дял до 2030 г. 

Според експерта друг фактор за решаване на проблемите в сектора е необходимостта от държавна подкрепа за подпомагане на биофермерите, така че те да могат да преработват собствената си продукция в собственото си стопанство, което би понижило значително себестойността ѝ.  

“Необходимо е да се обърне внимание на фермерите и да има се даде възможност да си преработят продукцията”. 

Какви мерки още могат да помогнат на сектора - гледайте във видеото

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук