Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България може да произвежда множество шафранови продукти, които липсват в Европа

Хасан Тахиров, Национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, Бизнес старт, 30.09.20

10:35 | 30 септември 2020
Обновен: 11:45 | 30 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Възстановяването на вноса и износа на български шафран зависи от отварянето на границите. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Тази година границите са затворени и не можахме да изпратим нищо към Китай. Но за сметка на това продукцията, която не е изнесена, се изпраща към европейския пазар и в по-малка степен към турския пазар". 

Тахиров посочи, че най-големите европейски пазари на български шафран са Германия и скандинавските страни. Той добави, че за момента секторът няма криза с продуктите на склад. 

"Цената на шафрана се увеличи двойно - преди беше 8-10 лева за грам, сега е 8-10 евро за грам". 

Тахиров обеляза, че шафранът се използва в козметиката - за кремове, продукти за миене на лице, биохапчета за алцхаймер, за кожни болести, за зрение. 

"Главната ни цел е да се произвеждат шафранови продукти, а не само шафран. Така печалбата ще се увеличи многократно с производство на чайове, кремове, напитки, алкохолни напитки. Може да се произвеждат хиляди продукти, които сега липсват в Европа". 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.