Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Индустрията беше голям противник на ВЕИ, но сега инвестира агресивно в собствени мощности

Никола Газдов, председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия, директор "Нови проекти" в австрийската компания Enery Development и бивш председател на Българската фотоволтаична асоциация, Бизнес старт, 29.09.2020

11:31 | 29 септември 2020
Обновен: 12:29 | 29 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Придобиването на най-голямата фотоволтаична централа в България в село Караджалово от австрийската компания Enery Development е една от редица подобни сделки през последните години, които са пример за инвеститорския интерес в България, макар и за вече съществуващи проекти. Това заяви Никола Газдов, председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия, директор "Нови проекти" в австрийската компания Enery Development и бивш председател на Българската фотоволтаична асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Това очертава една тенденция, свързана с поевтиняване на компонентите, намаляване на инвестиционните разходи и влизането на подобни проекти на пазара чрез близка цена до спот цената или дори под нея".

Никола Газдов, потвърджавайки стойността на сделката от 100 млн евро, поясни, че централата в село Караладжалово преди 8-9 години е била сред най-мащабните европейски проекти.

"Това е най-голямата оперираща централа в България с мощност 64 мегавата, но сега вече е един от многото с такъв размер - в момента се реализира десеторно по-голям проект в Испания".

По думите на госта Enery Development "участва в цялата верига на добавена стойност - от разработка до финансиране и дългосрочно опериране на актива".

"Има доста такива компании на пазара, което също е промяна отпреди. При предния инвестиционен цикъл имаше ранни инвеститори готови да поемат по-голям риск, който стъпваше върху преференциалните тарифи - надпазарен стимул. Сега това вече го няма - в цяла Европа се реализират проекти без субсидии и изцяло на пазарен принцип".

Според Никола Газдов тенденцията около изграждането на фотоволтаични паркове от индустрията за собствените й нужди ще продължи.

"До преди десетина години именно индустрията беше най-големият противник на ВЕИ, но сега тя забеляза много ясно, че числата се променят - една инвестиция близо до производствената база или вътре в нея помага да се спестяват пари", заяви гостът. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук