Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Общините трябва да са активен участник в дигитализацията на културното наследство

Доц. д-р Мария Желева, изследовател от екипа на DiPP2020, Бизнес старт, 28.09.2020

11:15 | 28 септември 2020
Обновен: 12:38 | 28 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Регионите и общините в България трябва да са активен участник в процеса по дигитализация на културното и научно наследство, тъй като научният и туристическият сектор трябва да съществуват в симбиоза. Именно поради тази причина на международния форум DiPP2020 за дигитализация на културно и научно наследство под патронажа на ЮНЕСКО основните теми бяха методиките и добрите практики за дигиталното представяне на материалното и нематериалното наследство. Това заяви доц. д-р. Мария Желева, изследовател от екипа на DiPP2020, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

По думите на доц. Мария Желева в България общините работят много активно по отношение на представянето и осигуряването на свързаност между културното наследство, с което разполагат организациите на територията на съотвената община, и туристическите възможности - всички общини имат възможност да кандидастват за национално и за европейско финансиране, но всичко опира до въпрос на желание за участие в процеса по дигитализация"

"Идеите на тази конференция са свързани пряко със стратегическите цели на Европейския съюз и с изграждането на обща европейска идентичност. За постигането на това начинание е небходимо създаването на един нов социален феномен, т.нар. "обща европейска културна памет" - споделянето, опазването и припознаването на отделните национални етнически културни наследства, които да бъдат цифровизирани и да бъдат представени в една културна виртуална платформа на Европа". 

Доц. Мария Желева поясни, че процесът по дигитализация на културното наследство "не е лесна задача и докато нужните технологични устройства могат лесно да бъдат набавени чрез финансиране, набирането на човешки ресурси е бавен и трудоемък процес".

"Човешките ресурси трябва да бъдат квалифицирани за употребата на тези устройства и технологии, както и запознати с правилата по процеса на цифровизацията. Затова в рамките на тази конференция са представени, от една страна, чисто технологични методи и подходи, а от друга - установени добри практики, за да може цялата културна общност да се възползва от постигнатото до момента"

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.