Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Военният туризъм по света и у нас: Къде се намира България?

Георги Милков, журналист, Бизнес старт, 04.09.2020

10:45 | 4 септември 2020
Обновен: 12:32 | 4 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

България има потенциала да бъде атрактивна страна за военен туризъм. Освен последната българска подводница „Слава“, която наскоро беше превърната в музей, в България има много интересни места за посещение, много военни регалии и изостанала техника. Това заяви Георги Милков, журналист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„По турско-гръцката граница на България има стари германски и руски танкове, вкопани още от времето на Студената война. Това е така наречената отбранителна ивица ‚Крали Марко‘. Имаше една известна история преди време – германци дойдоха и изкопаха един стар танк ‚Майбах‘ и го изнесоха, защото има колекционери. Ако държавата положи усилия за реставрация на ивицата, това наистина би се превърнало в интересна туристическа дестинация“

Освен за България и световно познатите дестинации като Виетнам и ДМЗ между Северна и Южна Корея, Георги Милков каза, че съществуват не толкова популярни за военен туризъм зони, но също толкова любопитни за посещение.

„Най-голямата разделителна стена в света, малко хора знаят, че се намира в Западна Сахара. Това са 1 500 километра пясъчна стена, по която има военни фортификации, артилерия и минни полета. Границата не съществува на географските карти и отцепва  2/3 от Западна Сахара, контролирани от кралство Мароко, а другата от фронта ‚Полисарио‘. Това е т.нар. ‚Война в пясъците‘."

Гостът поясни, че достъпът до тази разделителна ивица не е лесен - нужни са разрешителни, както от мароканските власти, така и от алжирските.

Целя разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.