Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БСК: Втора вълна на безработица може да има до края на годината

Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, Бизнес старт, 11.08.2020

10:10 | 11 август 2020
Обновен: 11:29 | 11 август 2020
Автор: Николета Рилска

Пикът на безработицата у нас вследствие на коронавирусната пандемия беше достигнат през април-май, като след това последва спад. През последните седмици обаче броят на безработните отново расте. Това донякъде се дължи на очакванията за по-висока сезонна заетост, които не се оправдаха. Може да се очаква втора вълна на безработицата у нас, която ще е особено силна през късната есен и в края на годината. Нивото на безработицата може да достигне 9-10%. Това каза Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

По думите на Томов мярката на правителството за запазване на заетостта в условията на пандемия, т.нар. 60 на 40, е полезна, но много малко работодатели са се възползвали от нея. “19% от компаниите у нас преминаха към съкращения”, посочи експертът. 

Той отбеляза, че за работодателите е важно да оценят рисковете и да предприемат мерки. 

“Трябва да се търсят възможности за пренасочване към други дейности и за по-голяма гъвкавост”. 

“Заетостта трябва да се разглежда на базата на анализи и по региони, и по сектори и оттам да се въведат необходимите мерки изпреварващо”, допълни Томов. 

Според госта има риск за изтичане на качествени служители от предприятията, тъй като някои кадри започват да търсят работа в места, които смятат, че са по-стабилни. 

“Трябва да се постави сериозен акцент върху политиките по управление на човешки ресурси”. 

Томов очаква дистанционната работа да бъде нещо реално и устойчиво в бъдещето за част от служителите, като тя да се съчетава с присъствена и с други гъвкави форми. 

Гледайте целия разговор във видеото

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.