Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Политическата ситуация у нас може да доведе до отлив на чужди инвестиции

Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 14.07.2020

11:22 | 14 юли 2020
Обновен: 11:38 | 14 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Икономическите последици от общественото недоволство в страната няма да са добри. Те ще засегнат вътрешноикономическия живот, но ще се отразят и върху външноикономическия живот. Ако ситуацията на протести и политическо противопоставяне продължи дълго, ще има негативен ефект и върху чуждестранните инвестиции. Това каза Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Център за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" с водеш Живка Попатанасова.

По думите му комбинацията от продължаващата криза с намалени доставки и поръчки за определени сектори на българската икономика и политическите сигнали изглежда много лоша. "Смятам, че в дългосрочен план, ако няма кардинални промени на политическия модел в изпълнителната власт и съдебната власт, ще има отлив на чужди инвестиции", отбеляза Галев.

Също така той коментира, че Германия много ясно заяви,  че една от основните цели на нейното председателство на Съвета на ЕС  е да обвърже резултатите от нов мониторингов механизъм за върховенството на закона, който да обхваща всички държави, с получаването на евросредства. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.