Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предприемач: Необходими са инвестиции в българското земеделие и българското село

Стайко Тодоров, собственик на консервна фабрика "Траки", Бизнес старт, 26.06.2020

10:24 | 26 юни 2020
Обновен: 13:33 | 26 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Себестойността на земеделската продукция в България е много по-висока от тази в съседните държави. Затова вносът в страната е по-голям от това, което се произвежда в България. Поради това субсидиите за земеделските производители трябва да са по-големи.Това каза Стайко Тодоров, собственик на консервна фабрика "Траки", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Държавата трябва да подпомогне повече земеделските производители, за да може да се привлича и задържа повече работна ръка. При зеленчукопроизводството 90% е ръчен труд. Поради това субсидията за зеленчукопроизводителите трябва да е по-голяма от тази за зърнопроизводителите".

Той коментира, че корнишонът все повече изчезва от полезрението на производителите, защото е много трудоемък.

"Имаме внос на корнишон от Северна Македония и Турция. Там цените са по-ниски, защото държавата ги субсидира", допълни Тодоров.

По думите му партньорството между веригите и българските производители ще се задълбочава, защото потребителите и веригите разбират, че има нужда от продукти с добро качество. Според него още в началото на прехода е трябвало да има квоти за стоки от българско производство в търговските вериги.

"Важно е постепенно да се инвестира в българското земеделие и българското село".

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.