Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Иновативен проект популяризира пчеларството у нас

Сергей Петров, основател на "Истински мед", Бизнес старт, 06.07.2020

11:24 | 6 юли 2020
Обновен: 13:31 | 6 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Проектът "Осинови кошер" е възможност за българските пчелари да реализират продукцията си на справедлива цена. Сред целите на проекта е и популяризиране на пчеларството и създаване на необходимия мост между масовата публика и пчелите, които са много важни за аграрния сектор. Това каза Сергей Петров, основател на "Истински мед", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Когато средната изкупна цена е под себестойността на продукта обричаме целия сектор на гибел, тъй като са все по-малко новите пчелари в България. Това е тренд, който се наблюдава в целия Европейски съюз".

Той коментира, че според доклад на ЕС до 2022 г. над 30% от пчеларите в България ще изчезнат.

"Пчеларският сектор е изключително важен за целия аграрен сектор. Пчеларите на са достатъчно обединени и нямат асоциация на национално ниво".

Петров обясни, че цените на услугите от програмата "Осинови кошер" са между 12 и 43 лева на месец. "За пакета от 12 лева се получава половин килограм мед с безплатна доставка до дома", допълни гостът.

По думите му цената на меда вероятно ще е по-висока през тази година, тъй като имаше валежи

"Към момента съществува страх в пчеларите в местата, където няма все още паша. Но ако предстои добър сезон, ще има добра паша".

Той изрази мнение, че субсидиите от около 5 лева на кошер на годината са безсмислени, тъй като са достъпни за хора, които не са реално пчелари. 

Целя разговор вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук