Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Няма да има големи отклонения при цените на енергията на свободния пазар

Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар, Бизнес старт, 24.06.2020

10:58 | 24 юни 2020
Обновен: 14:01 | 24 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова

Не смятам, че ще има големи отклонения от цените на свободния пазар на електроенергия, там в момента цените са по-ниски от тези на регулирания пазар, очаквам цените да се движат около досегашните. Това заяви Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„На развитите пазари в Западна Европа либерализацията не е тема, защото това е практика отдавана. Битовите потребители не е ясно кога ще излязат на свободния пазар, делят ни години от развитите пазари.“

По думите на Мария Кръстева пазарът ще се развие, но ще отнеме някакъв период да се адаптират фирмите.

„Срокът на договорите е една от важните клаузи. Стандартният договор е една година, но някой може да търси фиксирана цена за по-дълъг период. На свободния пазар това му е хубавото, че условията се договарят индивидуално“, обясни гостът.

Изпълнителният директор на Асоциация свободен енергиен пазар съветва малките и средните фирми да си изберат доставчик до 10 септември, защото след този срок ще им се наложи да сключат договор с досегашния си снабдител и няма да имат възможност за индивидуално договаряне.

„300 хил. по данни на парламента са фирмите, които ще се възползват от либерализация, като по наша информация между 30 и 50 хил. вече са били на свободния пазар“, посочи Мария Кръстева. Това означава, че около 250 хил. фирми трябва да преминат през процеса в следващите месеци.

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.