Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Очаква се ръст от 20% на цената на розовото масло през 2016

Юлияна Огнянова, зам.-председател на Асоциация Етерични масла, в предаването Бизнес старт, 13.06.2016

09:33 | 13 юни 2016
Юлияна Огнянова, зам.-председател на Асоциация Етерични масла. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлияна Огнянова, зам.-председател на Асоциация Етерични масла. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатът от кампанията по прибиране на розовия цвят и производството на розово масло през тази година е по-добър в сравнение с 2015. Въпреки това се наблюдават известни проблеми, свързани с резките климатични промени. Това каза Юлияна Огнянова, зам.-председател на Асоциация „Етерични масла“ (БНАЕМПК) в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Розов цвят и лавандула са основните суровини у нас.

България запазва позициите си на световен лидер на пазара на етерични масла през годините. Според Огнянова нашата страна има водеща позиция както по отношение на качеството на розовото масло, така и по отношение на количеството.

Доказателство за водещата роля на страната в международен аспект е признаването на българското розово масло като защитено географско указание. Основни конкуренти на България в този подотрасъл са турските розопроизводители. 

Цените на розовото масло се очаква да отбележат ръст през 2016 спрямо година по-рано.

„Очакваме повишение на цената с 20%“, каза Огнянова. 

Климатът

Традиционни розопроизводителни райони като Казанлък, Стара Загора пострадаха от градушки, които не се отразиха добре на събирането на реколтата. "Въпреки тези проблеми резултатът от кампанията, преди цялостния резултат е по-добър от 2015", каза Огнянова.

В Североизточна България има значителни насаждения на лавандула през последните години, които поради естеството на почвата в този регион дават високи добиви. Качеството на маслото обаче се различава от това, на което е привикнал международният потребител.  

Вижте още: Розобер

Асоциацията "Етерични масла" е създадена през 1999. В нея членуват 101 компании - производители и търговци на етерични масла, производители и дистрибутори на парфюмерия, козметика, тоалетни принадлежности; производители и доставчици на суровини, опаковки и оборудване.

Чуйте интервюто във видеото: