Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Реална ревизия на приватизацията в България е невъзможна

Проф. Ганчо Ганчев макроикономист, преподавател в ЮЗУ, Бизнес старт, 13.02.2020

08:50 | 13 февруари 2020
Обновен: 08:50 | 13 февруари 2020
Проф. Ганчо Ганчев макроикономист, преподавател в ЮЗУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Ганчо Ганчев макроикономист, преподавател в ЮЗУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол на отговарящи за това министерства, агенции и други ведомства.

"Смисъл от ревизия в приватизацията е от гледна точка на изясняване на случилото се. Реална ревизия е невъзможна. Изтекъл е срокът за обжалване на съответните операции. Може да се направи оценка на загубите и положителните страни на отделните форми на приватизация".. Това мнение изрази проф. Ганчо Ганчев макроикономист, преподавател в ЮЗУ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според професор Ганчев няма нещо скрито в процеса по раздържавяване, просто определени нарушения не са получили своите наказания. "Има недостатъчно изясняване на същността на случилото се при приватизацията", смята той.

"Едната гледна точка в началото на прехода е била, че трябва да се започне с приватизацията и след това да се премине към либерализация на цените, а втората теза - че трябва да се стартира с пазарна основа на икономиката и след това приватизация да е постепенна. Страните, преминали към постепенна приватизация, спечелиха стратегически".

Ганчо Ганчев обясни идеята на понятието asset stripping - че когато една компания е силно подценена, тя се изкупува, за да бъде разпродадена. "Бяха разпродадени предприятия на много ниски цени в страната. Идеята бе да се продава всичко на най-ниска цена възможна най-бързо. Идеолог на този тип приватизация бе покойният Александър Божков", изтъкна той.

"Правителството на Иван Костов отказа да търси стратегически инвеститори за предприятията. Имаше прибързана, съмнителна, необмислена работническо-мениджърска приватизация".

Проверката ще обхване и извършването на плащанията по всички приватизационни сделки, като според макроикономиста в случая едва ли целта е свързана с търсене на незаконни средства и "мръсни пари", а дали изобщо са били извършени подобни плащания.