Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Желаещите зелена карта в САЩ не трябва да са в тежест на обществото

Проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“, Бизнес старт, 29.01.2020

09:50 | 29 януари 2020
Проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които застрашават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като "зелена карта".

Два са пътищата за "зелени карти" - първият е с лотария. В нея преди около 20 г. участват 750 млн. души, като броят им вече е паднал до 75 млн. 1 млн. от тях получават "зелена карта" годишно. Другият начин - за миналата година 544 хил. човека, работещи в САЩ, са кандидатствали, коментира проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Какво ще се промени в пресяването на кандидатите в САЩ?

И за двете "зелени карти" върховният съд на САЩ с мнозинство 5 на 4 гласа даде път на новите правила за получаване, като първият критерий е да не си в тежест на обществото. Това се определя в зависимост от възрастта, от финансовите възможности и образованието.

"Съдебната практика на САЩ по този въпрос беше противоречива. Наложи се произнасянето на Върховния съд и сега навсякъде се прилагат новите правила с изключение на щата Илинойс, което важи за тези, които кандидатстват пред федералните власти там", уточни Тодоров.

Няма как да има конкретни критерии за тежестта, каза гостът, допълвайки, че всичко е строго индивидуално.

"Въпросът е съчетанието между отделните умения да показва, че ти имаш качествата за зелена карта".

Професор Тодоров разкри, че фиктивните бракове все още е разпространена масово практика.

"В България всяка година година средно за "зелена карта" кандидатстват около 100 хил. души. Средно годишно 1500 от тях получават такава".

"Проблемът в новото законодателство по отношение на самата лотария е от тази година с 41% да се намали броят на допускани хора и в следващи 9 години да бъде 50%", отбеляза гостът.

"В България в чисто икономически аспект тези правила са добри, защото затрудняват изтичането на специалисти от страната".