Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-лошият сценарий за България - да сме под 6 млн. до 2040 г.

Проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, Бизнес старт, 14.01.2020

10:37 | 14 януари 2020

Две основни причини има за демографската криза - нищо общо няма раждаемостта. Българската жена ражда колкото европейката - средно 1.56 деца, а средното европейско ниво е 1.5. Това каза проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Двата фактора са смъртност и миграция. 

"В съвременния свят, когато жената се реализира по различен начин от 19 век, това означава, че не може да се влияе на раждаемостта, защото това е личен избор", казва тя. 

"Факторът, на който може да се влияе, е смъртността - ние сме на първо място по смъртност в Европа", посочи ученият. 

За миграцията - колегите й работят и с българи в чужбина. "В средата на годината ще имаме резултати как България трябва да структурира една политика за българите в чужбина", каза тя. 

По думите й институтът е разработил 3 перспективи - какво ще стане до 2040 година. 

"Оптимистичният вариант - ако сега сме 7.01 млн. души в България, през 2040 година ще сме 6.75 млн. Ние пак намаляваме. Средният вариант е да станем 6.52 млн. Най-лошият вариант е да станем 5.86 млн. души. Съвсем намаляваме", каза тя.

"Въпросът е, че при първия и при втория имаме забавяне, като 2034 година е критична, за да разберем дали мерките са ефективни", посочи тя. 

"Всички говорят за демографска криза, но никой няма представа как да я управлява. Защото е много сложна и защото това е политика на политиките. Всичко трябва да се синхронизира и да стане тренд. Днес ние обираме резултата отпреди 30 години. В този смисъл анализът е много важен". 

Нейният институт е разработил политики в сферите на раждаемост, смъртност, миграция, неравенства - най-вече малцинства.

Петата стратегия е разпределение на работната сила по отношение на регионалните диспропорции. 

Целия разговор гледайте във видеото