Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Превозвачите излизат на протест заради модела на тол системата

Петър Захариев, Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Бизнес старт, 08.01.2020

08:48 | 8 януари 2020
Обновен: 08:51 | 8 януари 2020

На 13-ти януари ще се проведе национален протест на всички превозвачи в пътнически превози, товарни превози, таксита и други организации като превозвачи и търговци на горива и зърнопроизводители. Това са всички засегнати от новата тол система, която предстои да бъде въведена в България. Това каза Петър Захариев, Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Захариев отбеляза, че обявилите протест организации не са против самата тол система.

„Смятаме, че тя е полезна и необходима, но начинът на организация и моделът ѝ са сгрешени. Обхватът на тол системата в България е цели 30% от републиканската пътна мрежа".

Той коментира, че в другите страни членки на Европейския съюз (ЕС) няма тол система за втори клас пътища или за такъв голям процент първокласни пътища.

„Изглежда, че в България целта е да плаща масовият автомобилен бранш вместо т.нар. транзитно преминаващи превозни средства".

Идеята на тол системата в останалите държави е транзитно преминаващите превозни средства да поемат най-голямата тежест.

„В никакъв случай ние не сме против браншът да си плаща и да бъдат набирани средства. Не трябва нищо ново да се измисля, а да се копира европейският опит“.

Вижте целия разговор във видеото.