Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Близо 12 млрд. лв. са нужни за развитието на водоснабдителните и канализационни мрежи

Проф. д.н. инж. Румен Арсов, Бизнес старт, 27.12.2019

10:00 | 27 декември 2019
Обновен: 10:02 | 27 декември 2019

Без съмнение остарялата водна инфраструктура в Перник е една от причините за кризата в града. Това е проблем не само на Перник, а на цялата ВиК инфраструктура в страната. Това каза проф. д.н. инж. Румен Арсов в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Градът е в критична ситуация. Тепърва ще се разследва кой е виновен за проблема. Очевидно е, че водният ресурс в язовир „Студена“ е намалявал постепенно пред очите на компетентните органи, които трябва да го управляват. Проблемът е бил ясен преди повече от половин година и не са предприемани никакви действия".

Той обясни, че България като член на Европейския съюз (ЕС) трябва да изпълнява европейските директиви.

"В две направления са очакваните действия. Едното направление е да се отговори на изискванията за качеството на питейната вода и водните емисии, които се изпускат в естествените водни течения и басейни. Терминът е постигане на съответствие с европейските изисквания".

По думите му в България само около 5% от водоснабдителните системи не отговарят на тези изисквания.

"Другото направление е устойчивото развитие на водоснабдителните и канализационните мрежи. Това означава редовното поддържане и подмяна на системите. За развитието на канализационните системи се изискват до 7.2 млрд. лева. За водоснабдителните системи сумата е около 5 млрд. лева, за да се постигне устойчиво развитие. За канализационните системи обаче средства са за покриване на изискванията за устойчиво развитие и съответствие на изискванията. Около 12 млрд. лева са необходими за един 10-годишен период".

Според него ВиК секторът е в хронично недофинансиране.

"Колкото повече се отлага реконструкцията на мрежите, толкова по-скъпо ще излезе то в бъдеще".

Вижте целия разговор във видеото.