Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Иновациите в летищата и авиокомпаниите са мащабни

Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, "Бизнес старт",7 ноември 2019 г.

16:36 | 7 ноември 2019

KLM е най-старата авиокомпания на света, която оперира под едно и също име и това е компания, която превъплъщава в авиационната индустрия холандския дух на предприемчивост. Там за нови и иновативни проекти не се казва не. Една от тези технологии е например лицевото разпознаване, което KLM внедриха преди няколко години. На база на интереси и на биометрични данни, те събират своите пътници на борда и това работи от няколко години. Ефектът от този социален експеримент е главозамайващ – някои от хората, които са били отчетени като такива с общи интереси, вече са семейства, каза Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Подобно нещо прави и американската авиокомпания SouthWest, отвъд бизнес модела ѝ, който може да се отнесе към един от пионерите на low cost модела, те дават на пътниците възможността не само да променят динамично своите резервации, начини на пътуване и навици, но и дава възможност това да става безплатно при чести пътувания", добави той.

Според него в Япония иновациите са в друго измерение на чисто културно ниво. "Те от много години насам залагат на роботиката. Това е което прави и японската авиокомпания ANA – опитите покрай автоматизирането на процеса на регистрация, качване в самолета, проверки за сигурност и т.н., те се опитват да приложат технологии, които да заменят чисто физическото присъствие на хора с хуманоидни роботи" каза Богоявленски.

"Някои от най-големите летища разчитат на автоматизирани и роботизирани системи за разпределение и претоварване на багажа. Благодарение на тези роботизирани процеси времето за трансфер в последните десетилетия е намаляло с 200%".

"При аповете (бел. р. приложенията за телефони и таблети) има много иновации, но там няма и какво ново да се види в следващите десетилетия, трябва първо да се развият устройствата".

На летище Чанги в Сингапур наскоро беше открит Терминал 4, който наподобява космическите пристанища на бъдещето.

"Там освен тропическа гора с водопади, растителност и животни включително, там има и пълна автоматизация – от пристигането на терминала, през чекирането и контролът по сигурността", посочи Богоявленски.

Експертът описа и положението в Дубай и Абу Даби като стагнация. "В Дубай основното летище достигна предела от 90 милиона пътници годишно, макар властите да твърдят, че могат да го разширят до 130 милиона пътници. Проблемът на Emirates са самолетите – това е авиокомпанията с най-голям флот от свръхголемите А380, които вече са спрени от производство" каза той.

Boeing e твърде голяма компания, за да позволи американското правителство тя да фалира.

"Проблемите обаче са огромни и ще надхвърлят няколко десетки милиарда в следващите години. Ако обаче при тяснофюзелажните самолети лидира е Airbus, то при широкофюзелажните машини Boeing продължава да води", заяви Богоявленски в заключение.

Цялото интервю вижте във видеото.