Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Имотният пазар запазва стабилност въпреки опасенията за рецесия

Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", Бизнес старт, 18.10.2019

08:59 | 18 октомври 2019
Обновен: 09:04 | 18 октомври 2019

През второто тримесечие цените на жилищата се повишават с между 2% и 5% в различните градове в България, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). В Бургас цените на жилищата бележат лек спад от 0.5%. Пазарът на недвижими имоти в България е спокоен въпреки всички опасения за рецесия и не се случи очакваното отражение от година и половина. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Намаляването на лихвите поддържа стабилния ръст на цените в рамките на разумното".

"Все още няма притеснение на имотния пазар от опасенията за рецесия и нова криза. Броят на имотните сделки във Варна отчита спад, но София показва значителен ръст от 6%", коментира Ганев.

"Няма притеснение, което да окаже драматична промяна на пазара във всички градове в България".

"При новото строителство се наблюдава малко по-голяма предпазливост, което е добре за пазара. Инвеститорите са по-внимателни в стартирането на нови проекти", обясни той. Според него мерките на централните банки за намаляване на основните лихви водят до стимули и по-голяма инвестиционна активност, но спират процеса на спестяване.

"Намаляването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепя липсата на сериозно притеснение от купувачите. Ипотечните банкови продукти са толкова добри, че виждаме ръст на обема от сделки въпреки опасенията от рецесия".

Вижте целия разговор във видеото.