Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

3D холограмите ли са бъдещето на рекламата, киното и дори на цирка?

Стоил Стоилов, основател и съсобственик на „Хололед", „Бизнес старт“, 11.06.2019 г.

10:38 | 11 юни 2019
Автор: Георги Карамфилов
Стоил Стоилов, основател и съсобственик на „Хололед", „Бизнес старт“, 11.06.2019 г.
Стоил Стоилов, основател и съсобственик на „Хололед", „Бизнес старт“, 11.06.2019 г.

Германският цирк Roncalli привлече погледите на хиляди по света с иновационното си решение да предложи на своите гости едно нетрадиционно шоу с животни, в което няма нито едно живо създание. Това стана с помощта на 3D холограми, които в изключително висока резолюция пресъздават, както компютърно генерирани, така и реални същества, за радост на окото. „Хололед“ е българска компания, която използва 3D холограми и именно нейният основател и съсобственик Стоил Стоилов гостува в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов, за да коментира технологията и да направи една интересна демонстрация за зрителите на Bloomberg TV Bulgaria.

„3D холограмите навлизат все по-сериозно в индустрията и най-вече в рекламата. Според изследванията, продажбите на продукти чрез 3D реклама се вдигат с 30%“.

На този етап у нас приложението на холограмите е основно в рекламата, но се наблюдава все по-завишен интерес от страна на медицината и шоубизнеса. Стоилов и колегите му работят усилено с образователната система, за да въведат обучение на студенти по медицина, в което могат да са на една ръка разстояние от операция и същевременно да са на безопасна дистанция от работата на хирурга.

„Със сигурност в недалечно бъдеще ще имаме концерти, които се провеждат на едно място, а ще бъдат излъчвани едновременно на друго. Стандартното кино също може да бъде заменено от холограмно и дори в момента преговаряме с едно продуцентско студио, което проявява интерес“.

Съществуват и притеснения от социален характер, тъй като технологията може да бъде използвана и за заместване на хората от реалния свят, както вече се наблюдават подобни примери в Япония.

„Жалко е, когато технологиите карат хората да се затварят все повече в себе си. Въвеждането на виртуален компаньон в Япония е един от притеснителните примери“.

Видео от гостуването на Стоил Стоилов може да видите по-горе.