Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Huawei смята забраната си в САЩ за противоконституционна

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 29.05.2019 г.

10:58 | 29 май 2019
Обновен: 16:35 | 4 юни 2020
Магазин на Huawei в Шенджен, Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Huawei Technologies Co. Ltd. прави всичко по силите си, за да запази своето международно присъствие на пазара, подемайки конституционна съдебна битка с американското правителство по повод влизането в „черния списък“ на компаниите, с които не може да се търгува на територията на Щатите. Това коментира главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в традиционния си технологичен коментар за „Бизнес старт“.

Щатският окръжен съд в Тексас е получил разширения на иска от месец март от представителите на китайската телекомуникационна компания, оспорващ Закона за националната отбраната от 2019 г.

Главният юридически директор на Huawei Сън Люпин определи акта на администрацията на американския президент Доналд Тръмп за „тираничен“ и „потъпкващ американската конституция“.

Междувременно основателят и изпълнителен директор на японския конгломерат SoftBank Group Corp. Масайоши Сон прави, каквото е необходимо, за да превърне шестима от мениджърите в своята корпорация в едни от най-високоплатените хора в Япония.

Общо 9,1 млрд. йени (146 млн. лв.) са били заплатите през изминалата година на въпросните служители, сред които е и 51-годишният Кацунори Саго. Той е изпълнителен директор и главен стратегически директор на Goldman Sachs Group Inc. и в ролята си на такъв е получи 982 млн. йени от месец юни 2018 г. насам.

Масайоши Сон е напълно наясно, че талантливите хора имат нужда от висока заплата, за да развиват собствения му бизнес. Този простичък принцип превръща магната в един от най-богатите хора в света със състояние в размер на 23 млрд. долара, изчислявано от списание Forbes към януари 2018 г.

Целия технологичен коментар може да видите по-горе.