Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Що е то електронен фискален бон и как засяга онлайн търговците

Станислав Попдончев, главен финансов директор, Българска стопанска камара; Паско Пасков, представител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, Бизнес старт, 06.03.2019

09:59 | 6 март 2019
Станислав Попдончев, главен финансов директор, Българска стопанска камара; Паско Пасков, представител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria
Станислав Попдончев, главен финансов директор, Българска стопанска камара; Паско Пасков, представител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за електронен фискален бон при онлайн покупки е много добра и работи в други европейски държави. Проблемът е, че наредбата предвижда бележката да се издава отново от фискално устройство. Т.е. онлайн търговците отново ще имат ангажимента да си закупуват физическо фискално устройство. Това коментира по темата за промените в Наредба Н-18 за отчитане и регистриране на продажбите в търговски обекти чрез фискални устройства Станислав Попдончев, главен финансов директор, Българска стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Търговците са облекчени, че в някои случаи няма да се налага да изпращат физически фискалната бележка до своя клиент, посочи Попдончев. В по-голямата част от случаите това не разрешава логически процеса, уточни той.

Към момента публикуваният за обществено обсъждане текст може би създава повече въпроси, отколкото отговаря на такива, отбеляза Паско Пасков, представител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. "Електронната търговия има предимството много хора едновременно да отразят своите покупки онлайн. Промените не предоставят по-различна гледна точка", спомена той.

"Опцията, която е важно да се превърне в стандарт, е процесът да се случва през софтуера. Това е и част от предложенията във формата на Българската стопанска камара", заяви Станислав Попдончев.

Изискването на текстовете в новата наредба е фискалният бон (електронен или физически) да се отпечатва в момента на покупка, което ще утежни голяма част от електронните търговци, бе категоричен Паско Пасков. Той смята също така, че самите устройства трябва да бъдат актуализирани.

Наредбата вкарва нови текстове като необходимостта от отпечатване на служебен бон след пускане на дневен отчет или визуализиране на данни като дата, час, отбеляза Станислав Попдончев. "Странно е, тя не е предвидила преходен режим. Наредбата вменява и информацията, която търговците трябва да предоставят в НАП по отношение на доставчик на хостинг услуги. Тя е прекомерно завишена и е достъпна за НАП. Новата рестриктивна мярка е уведомяването в случай, че информацията не е актуална и евентуално коригиране или отстраняване на онлайн магазина от списъка", подчерта той.