Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Носи ли рискове възможността за закупуване на гражданство у нас?

Миряна Илчева, ЦИД; Проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник на адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко", Бизнес старт, 23.01.2019

09:06 | 23 януари 2019
Проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник на адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник на адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По данни на Европейската комисия (ЕК) схеми за право на пребиваване на постоянен статут срещу инвестиции има в 20 европейски държави, а такива за право на гражданство – само в България, Малта и Кипър. Това каза Миряна Илчева, ЦИД, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Илчева поясни, че тези схеми са многобройни и позволяват при „сравнително леки условия и благоприятни режими“ даден човек да получи право на гражданство, след като направи определена инвестиция в страната. Според госта затягането на миграционната политика от Европейския съюз (ЕС) е пряко свързано с проверката на ЕК.

На фона на затягането на миграционните политики в целия ЕС тези схеми са най-малкото озадачаващи, ефектът им върху повишаването на държавните приходи и увеличаването на работните места е малко съмнителен“.

Иван Тодоров, управляващ съдружник на адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко", изрази мнение, че докладът на ЕК не отразява истината и не само в посочените 3 държави има схеми за закупуване на гражданство.

Почти всички държави в ЕС имат схема не само за постоянно пребиваване след инвестиции, но и за даване на гражданство, тъй като след определен период постоянното пребиваване може да премине в гражданство“.

Според госта неверността на доклада се дължи на недобрата съвместна работа на България с ЕК.

„В България срещу инвестиция от 1 млн. лв. се получава постоянно местожителство, след като изминат 5 години се дава гражданство. Законовите условия действат от 2009 г. насам, независимо от това само четирима души за момента са получили гражданство“.

Тодоров изрази мнение, че все пак има необходимост да се наемат утвърдени международни компании, които имат огромен ресурс да направят проучване и да преценят дали дадено гражданство, получено след инвестиции, повишава терористичните заплахи в страната.

За момента такива примери няма, добави той.