Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Геополитически причини засилват интереса към българския IT сектор

Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus, Бизнес старт, 27.09.2018

10:18 | 27 септември 2018
Обновен: 10:19 | 27 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Геополитически причини засилват интереса към българския IT сектор, заяви Пламен Цековизпълнителен директор на ScaleFocus, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Във връзка с придобиването на софтуерния разработчик Upnetix от ScaleFocus Пламен Цеков разкри, че Upnetix е обявена за най-динамичната IT компания. Нивата на ръстове са завидни. Създали са силен екип, който може да расте. Ние с дружеството сме си партнирали по наши проекти, те са били наши подизпълнители. Организационните ни култури са доста близки. Upnetix е една 50-те сертифицирани Google агенции. Мобилните приложения са силата на Upnetix, категоричен е още гостът.

"В ScaleFocus правим около 40% органичен ръст. Чред сделката с Upnetix на практика подсилваме този ръст. Заедно двете компании разполагаме с 600 служители".

ScaleFocus вървим към 35 милиона лева оборот за 2018 г., заедно с Upnetix и другите развития до края на годината може да минем 40 милиона, коментира изпълнителният директор на ScaleFocus.

В последната една година има засилен ръст на интереса към компании, които са минали някакво ниво на развитие.Технологичните компании в България са атрактивни за сливания и придобивания, като една от най-важните причини за това в момента е геополитиката - напрежението в другите райони на света. Това е възможност, която IT секторът може да оползотвори.

"Българската аутсорсинг асоциация си е поставила за цел да е водеща асоциация в сферата на outsourcing и IT. Едно от важните неща е работа в посока подобряване на образователната система и професионалната квалификация в самите фирми. Друг сегмент е привличане на българските емигранти, чуждестранни емигранти да дойдат да работят в България и да се повишава БВП на страната. Outsourcing индустрията е притисната от обема на квалифицираните хора. Браншовите асоциации следва да направим така, че България да бъде привлекателно място. Да бъде Швейцария на Балканите в сферата на IT".

По повод откриването на нова софтуерна гимназия в Бургас Пламен Цеков разясни, че това е един от светлите примери. Там също участва Българската аутсорсинг асоциация и аз лично като част от управителния съвет. Адмирираме усилията на община Бургас да направят нещо такова, което успя да привлече много ученици още в първия сезон на откриване. Средата там предполага развитие. Други общини и институции трябва да видят този светъл пример и да го репликират на други места, обобщи още той.

Случая с напускането на Instagram от двамата му основатели Пламен Цеков не приема за "супер нестандартна новина". Преди много години Стив Джобс по подобни причини излезе от Apple. Основателите на една компания имат мисия да създадат компания и дадат тона. Една компания, която се развива, претърпява много фази на растеж. Ролята на основателите винаги се променя и в един момент може да се изчерпи оперативно като управители. Това е съвсем нормално, поясни още гостът.