Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Юнкер оставя един дълбоко разтърсен ЕС, но това е проблем на Съвета на Европа

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи, Бизнес старт, 12.09.2018

08:21 | 12 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основно послание на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия през цялото време беше за една по-единна, по-сплотена Европа, а политическите събития в това време водеха в друга посока. За сега - това не е проблем на Юнкер, а на Съвета на Европа, (на 28 членки на ЕС, които не могат да намерят решения), той оставя един дълбоко разтърсен ЕС. Това каза Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова за предстоящата последна реч на Юнкер.

„В Европа няма дефицит на теми в момента, хоризонт 2019 пред ЕС се очертава доста облачен заради проблемите през съюза. Първият са изборите за европейски парламент, които могат да доведат до едно много по-различно съотношение на силите с възможността за навлизане на крайно десните евроскептични партии. Вторият обхваща проблемите на самия ЕС и накъде върви, мигрантската криза, която продължава да оказва влияние върху вътрешната политика на всички страни, евробюджетът, който предстои да бъде приет до тези избори, защото след това времето ще е действително малко, Брекзит, процедурите срещу Полша за отнемане на гласа и обсъждането срещу Унгария, очаква се да е проевропейска последната реч на Юнкер".

Излизането на Гърция от кризата (по времето на Юнкер) и от рестрикциите е по-скоро положителна новина, въпреки че в държавата, по думите на госта, се е засилила много политическата активност.

Това, което Виктор Орбан направи вчера, коментира Кючуков, е да концентрира дебатите около една тема - мигрантската криза. Проблемите на Унгария водят до една мярка, която се обсъжда в европарламента.

Още за предстоящата реч и тенденциите пред ЕС - гледайте видео материала.