Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Група служители на Tinder съдят компанията за 2 млрд. долара

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 15.08.2018

10:18 | 15 август 2018
Снимка: Sara Hylton/Bloomberg
Снимка: Sara Hylton/Bloomberg

Група служители на Tinder се чувстват предадени от компанията майка на популярното приложение за запознанства и са подали съдебен иск за обезщетение в размер на поне 2 млрд. долара. Това каза Бойчо Поповглавен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Десетимата ищци, включително съоснователите Шон Рад и Джъстън Матийн и други служители на стартъпа, обвиняват интернет корпорацията InterActiveCorp (IAC), че се опитва да ги измами чрез опциите за акции, чрез които те притежават една пета от стойността на Tinder, става ясно от представеното пред съда заявление.

Те твърдят, че IAC и Match са използвали "фалшива, подвеждаща и непълна финансова информация и прогнози", за да създадат изкуствено ниска оценка на Tinder и да избегнат по този начин задължението да изплатят пари на групата, които им се дължат по споразумения за опции". 

IAC, която е собственик на Tinder чрез 80% дял в Match Group, първоначално не коментира темата, каза Попов.

"На пазара обаче акциите на IAC и Match бяха подложени на осезаем натиск. Книжата на Match Group поевтиняха с 3,6 на сто до 48,21 долара, а тези на IAC - с 0,5 на сто до 190,22 долара".

Делото е подадено по-малко от седмица, след като Match заяви, че приходите ѝ се увеличават по-бързо, отколкото очакваха анализаторите, главно заради Tinder, който изпълнителният директор Манди Гинсберг нарече „двигателят на растежа" на компанията, каза още Попов. За 2018 г. компанията очаква Tinder да има приходи от порядъка на 800 млн. долара, добави главният редактор.

Вижте целия разговор във видеото.