Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нушева: Обществените поръчки са най-корумпираният сектор у нас

Активното гражданско общество е ключово за борбата срещу корупцията

09:41 | 28 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-съществени проблеми с корупцията у нас има при обществените поръчки. Проблем остават неефективното управление на обществените ресурси и недостатъчните гаранции за контрол при управлението им. Това обяви Ваня Нушева програмен директор на асоциация „Прозрачност без граници“ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Нушева коментира доклада на ЕК, оповестен вчера, според който страната ни е най-корумпираната държава в ЕС. По думите й докато останалите държави в ЕС, включително и тези от Централна и Източна Европа, подобряват стойностите на индексите си, България остава на едно място. Според нея тези резултати се дължат на липсата на последователна политическа воля от страна на трите власти, както и имитирането на реформи.

"По-добрият резултата на Румъния през последните години е в резултат на ефективните действия в правораздаването там", обяви тя.

Ако до преди 2-3 години България, Румъния и Гърция се намираха на една й съща позиция, то сега можем да видим, че тези държави се оттласкват от дъното на фона на данните за България.

Ключово за справянето с корупцията у нас е упражняването на постоянен активен граждански контрол върху институциите. Трябва да има активен диалог и с представители на академичната общност, както и работещи институции, смята още Нушева.

Вижте повече тук: