Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Неточностите в изборния процес, разрешени от закона

Ваня Нушева, Прозрачност без граници, Бизнес старт, 28.03.2017

09:12 | 28 март 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Това, което направи впечатление в изборния ден, е смяната на членове на секционни избирателни комисии и, по-конкретно, смяната на председатели, включително и отказването на такива. Очевидно политическите партии имат право да заменят своите представители по закон. Но за нас беше озадачаващо това, че замяната на членове на секционни комисии протичаше както и в деня преди изборите, така и в изборния ден. Открои се фактът, че много председатели на комисии се отказват в деня на вота. Това за нас беше прецедент.

Така коментира евентуалните неточности в изборния процес Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“. Предаването е „Бизнес старт“, а водещият – Иван Нончев.

„Прецедент беше и един случай при който член на секционна избирателна комисия имаше придружител. А такава фигура няма в Изборния кодекс. Което за нас повдига въпроса доколко са независими и самостоятелни членовете на комисии“, каза още тя, допълвайки, че тези процеси се дължат на липса на доверие от страна на партиите към членовете на комисиите и съмнения в тяхната лоялност“, отчете още тя.

„Целият този кръг от проблеми отново поставя въпроса за начина, по който сформираме предизборната администрация на първото й ниво – секционни избирателни комисии. Обяснимо е желанието на политическите партии да имат свои представители и по този начин да наблюдават изборния процес. Но възможностите за непрекъсната замяна на членове на комисии, възможностите за излъчване на политически лоялни, но не толкова компетентни членове на комисии, въздейства негативно върху качеството на изборния процес“, категорична бе Нушева.

„Имаме едно много усложнено изборно законодателство. Една от причините за това е, че чрез шест допълнителни правила и процедури опитваме да ограничим възможностите за въздействие върху избирателите. На този проблем трябва да бъде намерено адекватно решение. Многократно сме дискутирали въпроса за въвеждане на професионален елемент в работата на изборната администрация“, изведе част от евентуалните решения на казуса тя.

Вижте целия разговор: