Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Малките неща, подобряващи значително градската среда

Ласка Ненова, BG Бъди активен, и Ангел Бондов, урбанист, Бизнес старт, 23.03.2017

11:06 | 23 март 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Тhe Spot, или „Мястото“, е една идея, която 10 години се въртеше в главата ми. Първоначално беше насочена към това, а да променям определени места в Пловдив. Впоследствие дойде идеята ни да напишем проект, който да ни позволи да работим с местните общности в малките градове и с тяхна помощ да намерим мястото, което те биха искали да променят.

Това каза в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов Ласка Ненова от „BG Бъди активен“. Тема в минутите след 8:30 беше инициативата на организацията, наречена The Spot или „Мястото“, чиято цел е възраждане на определени места в градовете и превръщането им в привлекателен център за местното население, използвайки силата на изкуството, културата и творчеството. Гост в студиото беше и урбанистът Ангел Бондов.

„Но не правим промяната отгоре надолу, а използваме силата на общността и тяхната креативност. Изборът на по-малки градове (Калофер, Берковица, Сандански са само част от тези градове – бел.ред.) е напълно целенасочено. Още със самото списване на проекта решихме, че ще се насочим към населени места с под 75 хил. жители. Идеята ни е, че големите градове имат достатъчно икономически стимули, които могат да вложат в градската среда“, допълни Ненова.

„Надежда за малките градове има. Въпросът е как да върнем младите там. За тази цел трябва да има някакви стимули, независимо дали икономически, социални или културни. По някакъв начин активните хора трябва да имат причина да се върнат и да правят нещата, които правят в големите градове, в малките населени места. Нашият проект е един от начините, като стимулираме развитието на по-добро публично пространство. Публично пространство може да са улици, площади, паркове, градинки“, каза от своя страна Бондов.

„Подходът, който използваме, се нарича placemaking или „местосъздаване“ на български. За него характерното е, че той дава една алтернатива на традиционния начин на планиране на градовете и публичните пространства. Основното е, че всичко се случва отдолу нагоре“, допълни той.

Вижте повече във видеото: