Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

С лидери от едно време и без обща цел партиите ще опитат да задействат парламента

Христо Господинов, преподавател по политически науки, "Бизнес старт", 19.06.2024 г.

11:05 | 19 юни 2024
Обновен: 11:12 | 19 юни 2024
Автор: Даниел Николов

След проведените разговори след изборите между политическите партии е явно, че поне две партии - ГЕРБ-СДС и ДПС - са готови да формират редовен кабинет, и предстои да се разбере колко от заявилите се в опозиция ще останат такива. ГЕРБ издигнаха Рая Назарян за кандидат за председател на 50-тото Народно събрание и нейният избор на първото заседание днес ще бъде тест дали може да се състави редовен кабинет. Това коментира Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Има политически сили, които категорично показват, че реално не желаят да има каквито и да е компромиси и разговори; има такива, които се държат като наставници - определят, казват, едва ли поставят дата и точно място; има други, които се опитват да спазват добър политически тон. Именно това разноговорене ни доведе до предсрочните парламентарни избори. Иска ми се да видя някаква зрялост в политиците; за съжаление, виждаме че все по-намаляващият електорат и ниски процент на гласуващи ясно показва на управляващите, че така не може да се продължава повече."

Нежеланието на българите за повече от същото доведе до силната подкрепа за партия "Величие", която ще бъде представена в новия парламент, смята Господинов.

Ниската избирателна активност е нормална в държави, където има чести избори, но тук избирателите имат все по-намаляваща мотивация и не виждат ясна перспектива защо да упражнят правото си на глас. Гласуват основно твърдите ядра, като успяват да влязат и нови субекти - но те едва ли ще запазят позициите си на следващи избори, смята Господинов.

Тази перспектива пред тях може да подтикне новата формация "Величие" - както се е случвало и преди - да подкрепят редовен кабинет, добави той. В подобно положение може да се окажат и по-установени партии, които също едва преминаха 4%-вата бариера.

"Партия "Величие" трябва да покаже някакъв облик - към момента от тях чуваме, че са готови само на лидерска среща. Меко казано, доста спорно стоят в общественото пространство."
 
Шенген и еврозоната ще бъдат основни теми за евентуален кабинет и около тези две точки може да се водят преговори за подкрепа; други теми ще бъдат борбата с корупцията и повишаването на жизнения стандарт, каза Господинов.

В българските политически партии липсват фигурите на модерния лидер, коментира Господинов. "Имаме един лидер от едно отминало време, или един лидер, "който коли и беси". Нямаме такъв, който успява да води или насочва процеса с подкрепата си."

През годините партиите не успяха да изградят стабилните институции на демокрацията, които да продължават да работят дори и при липсата на редовно правителство. Ако това стане обект на по-широк обществен диалог, една такава кауза може да доведе до повишаване и на избирателната активност, коментира Господинов.

Какво предстои пред ЕС след европейските избори може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.