Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще има леко увеличаване на цените в Гърция този сезон

Константин Занков, главен експерт в Институт за анализи и оценки в туризма, "Бизнес старт", 18.06.2024 г.

11:09 | 18 юни 2024
Обновен: 11:46 | 18 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Гърция се развива все повече като туристическа дестинация с устойчив туризъм, като се наблюдава възстановяване на нивата от 2019 г. Този месец юни се оказва с много добри условия за летен туризъм, с температури, характерни за юли. Проблемът за част от Гърция - какъвто има и в България - е много ниската заетост в началото на сезона. Това коментира Константин Занков, главен експерт в Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Като цяло има леко поскъпване в цените, но не е нещо фрапантно. Гърция въведе регулации, кaквито има и в доста европейски държави, свързани с пластмасовите бутилки и това до голяма степен увеличава стойността на продукти като минерална вода и напитки в пластмасови бутилки. Това е компенсирано с ваучерна схема, с която при връщане на пластмасовите бутилки в магазините получавате обратна сума. Между 15%-20% се очаква да поскъпнат безалкохолните напитки като разход, но това ще се отрази на потребителя - ако изобщо е този сезон - около 10%."

Поскъпват и фериботните билети за някои дестинации, но няма голяма разлика в хотелските цени. Все повече заведения на плажа предлагат допълнително заплащане за чадър или шезлонг, добави Занков.

Гърция, Турция, Италия остават водещите дестинации за български туристи през летния сезон на 2024 г., а през есента това ще са Тунис, Египет и Мароко. В последно време има и засилен интерес към круизните пътувания.

Очакванията за летния сезон са положителни, като се гонят нивата от 2019 г. Има подобрения в инфраструктурата и в прозорците за резервация, като има ръст на ранните записвания. Пазари като Румъния и Полша растат много силно, като се наблюдава запазвана на нивата от предишните две години.

Какви са предпочитанията на българския турист може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.