Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Programmatic пуска цифрови автоматизирани договори за имоти и други бизнеси

Калина Тонковска, съосновател и изп. директор на Programmatic, част от INDUSTRIA Technology, в "Бизнес старт" 01.04.2024 г.

11:45 | 1 април 2024
Обновен: 22:31 | 2 април 2024
Автор: Георги Месробович

Автоматизираните договори носят много ползи за бизнеси, които оперират с голямо количество стандартизирани договори. Сектори като недвижимите имоти, здравеопазването и клиничните изследвания боравят с много голям обем стандартизирани договори и имат специфични процеси, а това може да се автоматизира и да се спести голям процент от работата. Според европейското законодателство компаниите трябва да предоставят възможността на клиентите да прекратяват договорите по желание, което е минус за споразуменията на база блокчейн, тъй като възможността да бъдат спрени е по-трудно, това коментира Калина Тонковска, съосновател и изп. директор на Programmatic, част от INDUSTRIA Technology, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цифровите автоматизирани договори са хибридни документи между човешки език и компютърен код, които се самоизпълняват след подписване чрез автоматизирани клаузи, каза Тонковска. Progmmatic предлага именно тази услуга на автоматизирани договори, на база на абонамент, а цената е базирана на броя управлявани договори. Компанията започва работата си в сектора на недвижимите имоти, като там автоматизираните договори може да се използват при наеми, покупко-продажба и други споразумения.

Договорите базирани на блокчейн въвеждат този термин за автоматизация на договорите, но разликата в технологиите създава и някои различия. В блокчейн договорите рядко присъства човешки език, както и създават трудности при желание даден договор да бъде заличен, което е изискуемо според GDPR.

Гостът обясни, че за бизнесите, които управляват големи количества договори, има много ползи, независимо от сектора, в който оперират.

„Ползите са много. Най-много могат да се видят за бизнес, който управлява голям брой стандартизирани договори. Те са обвързани с най-много разходи за компанията, след подписване, под формата на управления на плащанията, синхронизиране със счетоводство, събиране на документи. Една такава сфера е сферата на недвижимите имоти, друга такава индустрия е здравеопазването и клиничните изследвания – това са индустрии, които боравят с много голям обем стандартизирани договори и имат специфични процеси, а цялото това нещо може да се автоматизира и да се спести голям процент от работата.“

Компанията предоставя собствена инстанция в облачното пространство на клиентите, в които могат да следят данните и договорите си. Те използват и последните стандарти за киберсигурност, като гостът обясни, че сегментирането на услугите е помощник срещу кибератаките.

Правните текстове на ЕС, свързани със сектора са: Законът за цифровите услуги и Законът за данните. Като във втория се поставя терминологията за умните договори и всички производни. Според европейското законодателство компаниите трябва да предоставят възможността на клиентите да терминират договорите пожелание, което е минус за споразуменията на база блокчейн, тъй като възможността да бъдат спрени е по-трудно.

Programmatic оперират основно във Великобритания, като се развиват и в Северна Европа. У нас е по-трудно да пробие подобен бизнес, тъй като технологиите не са толкова приети в обществото на такова ниво, а имотният сектор е все още доста консервативен. Гостът обясни, че има почва за развитие у нас и се надява скоро да започнат да предлагат решението си тук.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.