Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Nvidia представи софтуер и хардуер за хуманоидни роботи

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "В развитие", 19.03.2024 г.

10:27 | 19 март 2024
Обновен: 11:16 | 19 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Технологичният гигант Nvidia обяви, че е разработил хардуерна и софтуерна платформа за създаване на хуманоидни роботи, която включва функции с генеративен изкуствен интелект. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Новата платформа ще включва компютърна система, която да захранва робота, плюс софтуерен пакет, включващ генеративен изкуствен интелект (AI) и други инструменти, за да се изградят роботи, които наподобяват хора, разкри компанията на годишната си конференция за разработчици.

Добавянето на генеративния изкуствен интелект ще позволи на хуманоидните роботи да предприемат действия въз основа на заявки с комбинация от език, видео, „човешки демонстрации“ и минали преживявания. Всичко това е наречено Project GR00T, а компонентите с генеративен AI ще допълнят наличния хардуер и софтуерната платформа за роботика на компанията.

„Тези по-умни, по-бързи и по-добри роботи ще бъдат внедрени в тежките индустрии по света“, коментира Рев Лабередиан, вицепрезидент омнивселена и симулационни технологии в Nvidia. „Работим с цялата световна екосистема за роботи и симулация, за да ускорим развитието и внедряването“, допълни той.

Мощният компютър зад софтуера с генеративен AI се нарича „Jetson Thor” и е базиран на чиповете за изкуствен интелект на компанията и друг хардуер. Компютърът ще даде на робота достатъчно изчислителна мощ, за да изпълнява сложни задачи и да общува с хора и машини, твърди компанията.

Пакетът от софтуерни инструменти се нарича „Isaac”, а функциите с генеративен AI GR00T са проектирани да работят за „всеки робот във всяка среда“, се казва в съобщението. Инструментите включват способността софтуерът да се обучава, за да взима по-добри решения с течение на времето.

Nvidia също така твърди, че ще пусне предварително обучени роботизирани модели и друг софтуер, който да подобри функциите на роботизирана ръка и възможностите за наблюдение на множество камери.

Целия коментар гледайте във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.