Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Adobe не отговори на очакванията за приходите, което понижи с 10% цената на акциите

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "В развитие", 15.03.2024 г.

11:28 | 15 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Adobe прогнозира приходи за второто си тримесечие, които се оказаха под очакванията на анализаторите на фона на засилена конкуренция и слабо търсене на нейните софтуерни инструменти за фотография, илюстрация и видео с изкуствен интелект, предава Ройтерс. В резултат на новината цената на акциите на гиганта се понижи с повече от 10% по време на следборсовата търговия, това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Компании и отделни потребители насочиха фокуса си към намаляване на разходите си предвид високите лихви и недобрата икономика, което оказва натиск върху растежа на разработчика на Photoshop, който инвестира в инструменти за изкуствен интелект (AI), за да привлече повече потребители.

Adobe включи AI функции в своите предложения като четеца на документи Acrobat, Photoshop и Premiere Pro. Миналия месец компанията каза, че е създала нов AI асистент за Reader и Acrobat.

Компанията също така е изправена пред конкуренция от стартъпи като Stability AI и Midjourney, които предлагат AI услуги, подобни на Adobe, включително такива за генериране на изображения по текстова заявка.

Adobe прогнозира, че приходите ѝ за второто тримесечие ще са между 5,25 млрд. и 5,30 млрд. долара, което се оказа под средната прогноза на анализаторите за 5,31 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

За първото тримесечие приходите на компанията са се увеличили с повече от 11 на сто до 5,18 млрд. долара, надминавайки прогнозите за 5,14 млрд. долара.

Adobe също така обяви нова програма за обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара.

На коригирана база компанията очаква печалбата ѝ на акция за второто тримесечие да е между 4,35 и 4,40 долара. Средната стойност е в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.